M. MAĎARIČ: Vlajkovou loďou MK bude transformácia jeho grantového systému

21.06.2012 Bratislava

Bratislava 21. júna (TASR) – Vlajkovou loďou súčasného volebného obdobia na ministerstve kultúry (MK) bude transformácia jeho súčasného grantového systému. V rozhovore pre TASR to uviedol šéf rezortu kultúry Marek Maďarič.

Vznikne tak verejná nezávislá inštitúcia, tzv. Slovenský kultúrny fond, ktorý bude distribuovať od ministerstva nezávislým spôsobom finančné zdroje na podporu kultúry. "Základnou filozofiou je nezávislosť pri rozhodovaní dotácií na kultúru a viaczdrojovosť," priblížil Maďarič s tým, že rozdiel oproti súčasnému grantovému systému bude najmä v tom, že do tohto fondu nebudú prúdiť iba financie zo štátneho rozpočtu, ale aj z výnosov z hazardných hier a lotérií. Ministerstvo plánuje získať isté zdroje aj od súkromného sektora. "Začneme na tom pracovať," avizoval.

Najskôr sa pripravia analýzy modelov financovania. Minister predpokladá, že kompletné legislatívne znenie o Slovenskom kultúrnom fonde by malo byť schválené v roku 2014 tak, aby v roku 2015 mohla táto inštitúcia pripravovať novú dotačnú politiku a výzvy na čerpanie financií. Bude mať verejnoprávnu pozíciu a vlastnú autonómiu.

Podľa Maďariča by malo ísť o istú obdobu Audiovizuálneho fondu (AF), avšak pre zvyšné oblasti kultúry. Dnes už o podpore filmu na Slovensku nerozhoduje rezort kultúry, ale orgány AF. Rovnako ako v Dozornej komisii Audiovizuálneho fondu aj v Slovenskom kultúrnom fonde bude mať ministerstvo kultúry svojho zástupcu. Ostatné orgány by sa kreovali z prostredia kultúrnej obce. "Určite by sme boli poučení už aj z prvoročného fungovania AF a dopredu ošetríme možné konflikty záujmov pri členoch odborných komisií a ich rozhodovaní pri konkrétnych projektoch," vysvetlil Maďarič.
 

Vyberte región